19 Ocak 2014 Pazar

Parfüm Nedir ? Parfümün Çeşitleri Nelerdir ?


Parfüm, insan vücuduna hoş bir koku vermek için hazırlanan, içeriğinde kokulu uçucu yağlar ve aromatik bileşikler, fiksatif ve bir solvent karışımı bulunan bir tamamlayıcıdır. Her çeşit parfümün güzelliği ve gücü, parfüm yağı ve içeriğine bağlıdır. Eau de Parfum (EDP), Eau de Toilette (EDT) ve kolonya olmak üzere 3 ortak parfüm çeşidi vardır.


1- Eau de Parfum (EDP) parfüm çeşitleri içinde esans miktarı en yoğun olandır. EDP’lerin fiyatlarının diğer parfüm seçeneklerine oranla daha yüksek olmasının nedeni budur. Daha kalıcıdır (sabahtan akşama kadar etkisini kaybetmez). İçeriğindeki aromalar daha yoğundur bu nedenle de Eau de Parfum’ün kokuları daha baskındır.
Eau de Parfumlerin ​​(EDP) çözeltisi, etanol ve su bir kombinasyonundan oluşur. Su veya alkol miktarı ile karşılaştırıldığında, yüksek konsantrasyonda (etanol) yağlı bir malzeme içeren parfüm türüdür.


2- Eau de Toilette (EDT), EDP’lere oranla esans miktarı daha düşük parfüm çeşitlerindendir. Eau de Parfum’e (EDP) oranla daha az kalıcıdır. Genellikle hafif ve uçucu kokular, günlük ve spor seçenekler bu grupta sıralanır. Daha düşüj konsantrasyonda olduğu için fiyatı EDP’ye oranla daha düşüktür.
Eau de Toilette (EDT) çözeltisi etanolden çok su içerir. Eğer gün boyu parfümünüzün etkisi sürsün istiyorsanız o zaman muhtemelen EDT parfümünüzü yanınızda taşımak isteyeceksiniz.

3. Cologne
Cologne, After shave ve benzeri türler ortalama %5 oranında esans içerirler. Bu nedenle ucuzdurlar. Bu parfüm türünün EDT’lerle desteklenmesi doğru olacaktır.

Özetlenecek olursa:
1. Eau de Parfum ve Eau de Toilette parfüm türlerinden biridir.
2. EDP’ler EDT’lere oranla daha güçlü konsantrasyona sahiptir.
3. EDP’ler EDT’lere oranla daha uzun süre dayanırlar
4. EDP’ler EDT’lere göre daha pahallıdır.




Parfümlerde temel çözücü olarak alkol ve su kullanılmaktadır. Sürüldüğü zaman, parfümlerde bulunan çözücüler vücut ısısı tarafından hızla dağıtılır ve uçurulur. Geriye kalan parfüm ise uzun saatler boyunca vucüttan buharlaşarak etrafa yayılır. Buharlaşma hızı ve kokunun gücü, parfümün nota sınıflandırmasını kısmen belirler. Her parfüm üst nota, orta nota ve alt nota olarak adlandırılan üç koku yayma aşamasından geçer.



Üst Nota

Parfüm sürüldükten hemen sonra hissedilen kokudur. Kısa bir zaman içerisinde uçacak olan, parfüm içerisindeki en hafif esansların kokularıdır. Tüketicinin deneme aşamasında aldığı koku olması nedeniyle, parfüm pazarlaması ve satışı açısından en çok önem verilen, ancak kullanım sırasında en az etkisi olan kokulardır. Turunçgil ve zencefil kokuları keskin ve çabuk buharlaşmaları nedeniyle üst nota bileşenlerinde sıkça kullanılır.
ust nota.: parfum sıkıldığın ilk 5 dakika alınan kokulardır.



Orta Nota

Kalp nota olarak da adlandırılır. Üst nota kokuları uçtuktan sonra hissedilmeye başlanır. Dip notaların ilk anda çok da hoş olmayan, ancak zamanla güzelleşen kokusunu ortalama 20 dakika ile 1 saat arasında perdeler. Genellikle, yumuşak, çok belirgin olmayan kokular içerir. Lavanta ve gül kokuları tipik orta nota kokularıdır. Üst nota ile orta nota zaman zaman "baş nota" adı altında beraber değerlendirilir.
orta nota. : parfum sıkıldıktan 5- 25 dakıka sonrası alınan kokulardır. genelde parfumun genel karakterını belırlerler.



Alt Nota

Üst notanın tamamen ortadan kalkması ile ortaya çıkan, parfümün asıl karakteristik kokusudur. Alt ve orta notalar bir parfümün temasını belirler. Parfümün kalıcı ve derin olması, alt notasına bağlıdır. Uygulamayı takip eden ilk 30 dakika içerisinde hissedilmesi zor olan alt nota, devam eden süre boyunca parfümün hissedilen kokusu olacaktır.

 alt nota: Parfum sıkıldıktan 25 dak. 2 saat sonra sı alınan kokulardır. bu bolumde kalıcılığı sağlamak için kullanılan kokular kullanılır. Parfüm sıkıldıktan günler sonra alınan koku alt notaya aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder